SeaO2 pakt het klimaatprobleem aan door CO2 uit zeewater te vissen

Met de technologie van SeaO2 kan een deel van de wereldwijde CO2-uitstoot ongedaan worden gemaakt. Daarvoor richt de Nederlandse startup zich op zeewater in plaats van de atmosfeer. Het bedrijf staat op het punt om een seed-ronde te closen. 'Voor mij staat vast dat dit een enorme industrie gaat worden.'

Weleens een scheutje azijn in een fles cola gedaan? In de frisdrank zit opgeloste CO2 en als dat mengt met zuur, dan bubbelt het omhoog. Het is precies dit scheikundige trucje dat SeaO2 nabootst. Als we vervolgens proberen te begrijpen hoe het precies werkt, dan ontkomt Ruben Brands er niet aan om het woordenboek met technische kretologie erbij te pakken.

Brands is één van de drie founders van SeaO2. Hij is de marketeer en het uithangbord, Rose Sharifian en David Vermaas zijn de mensen die aan de technologie sleutelen.

Oceaan en atmosfeer in evenwicht

‘Onze machine moet je zien als een elektrochemische stack met bipolaire membranen erin. Die delen het water in een zure zijde en een basiszijde. Dit doen we met 100 procent groene energie’, vertelt Brands.

‘We hoeven maar 1 procent van het zeewater door de stack te laten gaan. Door het gecreëerde zuur aan de overige 99 procent zeewater toe te voegen verandert de opgeloste CO2 in een gasvorm die wij eruit kunnen halen. Hierna voegen wij ook de gecreëerde base toe. Na dit proces van decarboniseren bevat het water een iets hogere pH-waarde en dat is wat we teruggeven aan de oceaan.’

Maar daarmee is het verhaal nog niet helemaal verteld. De oceaan zal de onttrokken hoeveelheid CO2 namelijk zelf weer aanvullen. Dit is een natuurkundig verschijnsel dat draait om evenwicht. Haal je één ton CO2 uit de zee, dan wordt eenzelfde hoeveelheid door die oceaan weer uit de atmosfeer opgenomen. Dat proces duurt ongeveer 4 tot 12 maanden.

lees verder op MT/Sprout.nl

Previous
Previous

The Dutch Scientific Climate Council has issued an essential advisory report! (interview RTL-Nieuws)

Next
Next

CO2-stofzuigen wordt een miljardenindustrie