We kunnen met deze Nederlandse technologie sneller CO₂ uit de lucht halen dan bomen

Over de aflevering

We stoten op aarde per jaar 40 Gigaton aan CO₂ uit. De natuur doet zijn best om CO₂uit de lucht te halen, maar dat is allang niet meer voldoende. Met nieuwe innovaties kunnen we zowel CO₂ uit de lucht als uit het zeewater filteren. Maar zijn we daar nog op tijd mee?

In deze aflevering bespreken we drie Nederlandse initiatieven die ons helpen om al die biljoenen kilo's aan CO₂ de komende jaren te filteren. Wat kunnen we met die CO₂ uiteindelijk doen en zijn de innovaties op tijd om in 2050 een CO₂-neutrale maatschappij te hebben?

Luister je mee naar BNR Eyeopeners?

Te gast in deze aflevering:

David Vermaas, associate professor electrochemical engineering bij TU Delft. Daarnaast is hij mede-oprichter van SeaO₂ Met die start-up en zijn eigen lab aan de TU Delft bestudeert David hoe Gigatonnen aan CO₂ met duurzame elektriciteit uit het zeewater te filteren zijn.

Hans de Neve, CEO van Carbyon. Met de torens van Carbyon kan 1000 ton CO₂ jaar gefilterd worden uit de lucht. Het bedrijf heeft de ambitie om miljoenen torens per jaar te produceren, en dat is ook nodig om echt impact te maken.

Louise de Laat, teammanager van het TU/ecomotive-team. Het studententeam van de TU Eindhoven heeft een conceptauto ontworpen die tijdens het rijden CO₂ uit de lucht filtert. Bovendien is de auto in het gehele productieproces gefocust op CO₂-neutraliteit. Zien we de auto binnenkort op de weg?

Previous
Previous

Een koeler klimaat? Ja, dat kan met deze technologische hoogstandjes

Next
Next

SeaO₂ in top60 cohort XPrize carbon removal